ODRŽAN ETNOTOUR ETNOFOLK FESTIVAL "VINIČKA JESEN"

Napisala on Pon, 30/10/2017 - 11:10,

Nakon otvorenja Viničke tradicijske kuće, u subotu,  28. listopada, odražan je i Etnofolk Etnotour festival „Vinička jesen“, također u sklopu projekta DETOX  koji  se odvija kao dio programa Interreg Slovenija-Hrvatska, a financira se iz Europske unije.

 

Vinička jesen održana je u zgradi Općine Vinica koja i ovog puta bila gotovo premala da primi sve posjetitelje koji su željeli pogledati plesove i pjesme ovogodišnjih sudionika.

 

U holu zgrade Općine za ovu je prigodu bila postavljena „Vinička razglednica“ koju su oslikale tete iz Dječjeg vrtića Sreća, koja je predstavljala  viničku nošnju u kojoj su se mogli zainteresirani slikati, a članice veziljske sekcije KUD-a Vinica izložile su ručne radove koje su izradile njihove vrijedne ruke.

 

Etnotour Etnofolk festival „Vinička jesen“ otvorio je načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac, koji je pozdravivši sve prisutne, zahvalio gostima , članovima KUD-ova  na sudioništvu, a posebno domaćinu, članovima KUD-a Vinica, koji ovakvim događajima njeguju običaje i čuvaju kulturu i tradiciju našeg kraja.

- Ovo sve naše nematerijalno kulturno bogatstvo i raznolikosti koje imamo svi mi moramo čuvati kao zjenicu oka,  istaknuo je načelnik u svojem obračanju.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što na smotri sudjeluju i mladi folkloraši OŠ Vinica što daje nadu da se kultura i tradicija neće zaboraviti, a ovakvih će događaja biti i u budućnosti te na tome zahvalio učiteljici Snježani Gašparić, voditeljici folklora OŠ Vinica i prof. Gordani Kos Kolar, voditeljici mladih tamburaša OŠ Vinice.

 

Na Viničkoj jeseni sudjelovali su ove godine  uz domaćine KUD Vinica, ŽVS Leluja i Folklornu sekciju OŠ Vinica,  KUD Sveta Ana iz Općine Sveta Ana v Slovenskih goricah,  Vokalna skupina "Amista" iz KUD Rojs Srečko Niko iz Voličine u Općini Lenart, , KUD "Voća", KUD "Antun Klasinc" iz Lasinje u Karlovačkoj županiji te KUD "Kralj Tomislav" iz Tolise  ( BIH). 

Da je održani Etnotour Etnofolk festival „Vinička jesen“ bio uspješan vidjelo se po reakcijama posjetitelja koji su uz pljesak podržavali sve ovogodišnje sudionike.

Po završetku festivala, gosti partneri iz Slovenije i članovi KUD-ova nastavili su druženje uz večeru, pjesmu i ples u Vatrogasnom domu u G. Vratnu.