Otvorena Vinička tradicijska kuća

Napisala on Pon, 30/10/2017 - 10:10,

 

U subotu, 28. listopada, svečano je otvorena Vinička tradicijska kuća koja je uređena po uzoru na izvornu te vjerno prikazuje dio prošlosti Viničkog kraja iz tog vremena.

Vinička tradicijska kuća otvorena je u sklopu projekta Detox- Ruralna detokcikacija upoznavanjem kulturne baštine koja se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg A-V Slovenija- Hrvatska 2014-2020, a sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U projektu osim Općine Vinica partneri su Općina Donja Voća i Gradski muzej varaždin te tri općine iz Slovenije (Lenart, Sveta Ana i Sveti Andraž) i fakultet za elektrotehniku i informatiku Maribor, čiji su predstavnici prisustvovali svečanom otvorenju kuće.

Samo otvorenje započelo je povorkom KUD-ova koji su uz zvukove tambure, pjesmu i narodne nošnje ulaskom u dvorište kuće oživili dio minulih vremena. Na samom početku svečanosti, Viničanka Gabriela Hrženjak, studentica solo pjevanja u Ljubljani, otpjevala je himnu „Lijepa naša“, a članovi tamburaške sekcije  KUD-a Vinica odsvirali su i otpjevali pjesmu dobrodošlice „Dobro mi došel prijatelj“. U duhu tradicije i starom dobrom viničkom običaju da kuća mora biti blagoslovljena i ovu Viničku tradicijsku kuću blagoslovio je prečasni Valent Posavec, vinički župnik.

Osim članova i predstavnika KUD-ova, gostiju iz Slovenije zajedno sa županicom Općine Sv. Andraž, Darjom Vudler i ostalih mnogobrojnih posjetitelja otvorenju su prisustvovali  saborski zastupnik i osobni izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Anđelko Stričak, podpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Svima njima u svojem obračanju zahvalio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i to u ime svih vjećnica i vjećnika, predsjednika vijeća Marijana Mihalića i svoje zamjenice Mirjane Jambriško. Načelnik je istaknuo da ova Vinička kuća s obzirom da je uređena po izvornom štihu priziva  i neka njegova sjećanja iz prošlosti i s ponosom pozvao sve goste na razgledavanje kuće. Posebno je zahvalio svima koji su sudjelovali u uređenju okoliša i same kuće, ali i na uređenju interijera, izvođačima radova, svima koji su darovali stare predmete za opremanje kuće. Općini je u projektu pripao  iznos od 128.500,00 EUR, koji se osim kuće odnose na restauraciju pila Sv Ivana nepomuka, izrada replike Prangera i zaštitu izvornog, postavljane info i interaktivne ploče i panoa, te edukativnih radionica. Na općinu u čitavom projektu otpada obaveza od cca 5.400,00 EUR, jer se kako je svima  poznato  projekt financira sredstvima EU i  sredstvima našeg resornog ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU. Posebnu zahvalu uputio je Snježani  i Milivoju Kostanjevec, na čijem se gruntu-imanju  nalazi ova restaurirana  Vinička tradicijska kuća, za koju i ona sama veli da je doista uređena onako kako je izgledala kad su u njoj živjeli njezini djed i baka.

U ime svih partnerskih općina obratila se Darija Vudler iz slovenske općine Sv Andraž iz slovenskih goricah koja je istaknula kako se u sklopu cijelog ovog našeg prekograničnog projekta danas otvara već treća kuća dok će se u općini D. Voća otvoriti i četvrta autohtona tradicijska kuća.

- Zadovoljna sam i sretna na sve naše zajedništvo u projektu, ali  i prijateljstvo koje smo uspostavili, izjavila je te  zahvalila načelniku na pozivu i ljepo uređenoj kući. Kao osobni izaslanik premijera Vlade svim prisutnima obratio se saborski zastupnik g. Anđelko Stričak koji je u svojem govoru pohvalio ovakav vid prekogranične suradnje, ali i istaknuo da je cijelu priču ipak trebao netko  osmisliti, posložiti i onda sve kao takvo na kraju i realizirati. Čestitao je načelniku i Općini na dobro odrađenom poslu, ali i ustvrdio kako će Općina i dalje imati potporu premijera u čije ime je danas tu i sve pozdravlja kao njegov osobni izaslanik. Općina će   dakle imati potporu čitave Vlade RH i resornih ministarstava zaduženih za provođenje i sufinanciranje novih EU i prekograničnih projekata, a koje je, kako mi je prije samog otvorenja rekao načelnik,  sa tim istim partnerima općina već prijavila.  Nakon završetka službenog djela otvaranja tradicijske Viničke kuće svi prisutni razgledali su kuću i gospodarske zgrade, a da nitko ne bude žedan pobrinuli  su se  članovi udruge vinogradara „Vinea“ Vinica, sa najbolji viničkim vinom i domačim likerima.