Načelnik jučer potpisao ugovor o osiguranju sredstava za sustav odvodnje područja Općine u sklopu Aglomeracije

Napisala on Čet, 12/10/2017 - 08:10,

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac jučer je u sjedištu Hrvatskih voda u Zagrebu sudjelovao u svečanosti potpisivanja ugovora o sufinanciranju i ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za Aglomeraciju Varaždin i Aglomeraciju Varaždinske Toplice.
Time su osim za područje Općine Vinica, osigurana ulaganja vrijednosti od 900 milijuna kuna u izgradnju kanalizacijske mreže, više od 100 objekata te dogradnju i rekonstrukciju pročistača otpadnih voda na području Varaždina i općina – Sračinec, Petrijanec, Cestica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Trnovec Bartolovečki.

U prisustvu župana Varaždinske županije Radimira Čačića, koji je zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, na svečanosti u Hrvatskim vodama gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije ugovore su potpisali sa ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Varkoma Marijanom Cesarcem. Aglomeracija Varaždin je vrijedna 855,8 milijuna kuna, a ulaganje se sa 610,9 milijuna kuna ili 71,38 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz EU, iz Kohezijskog fonda, a u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“. Još 195,9 milijuna kuna ili 22,9 posto bespovratnih sredstava osiguravaju Republika Hrvatska i Hrvatske vode, dok gradovi i općine trebaju osigurati svega 49 milijuna kuna ili 5,72 posto.

U Varaždinskoj županiji će time biti zaokružena cijela priča s izgradnjom kanalizacijske mreže, u što će do kraja 2023. godine biti uloženo oko milijardu i pol kuna. Nakon toga, ostat će jedino mali sustavi ispod 2.000 ES, za koje su predviđeni rokovi iza 2023. godine.