Održana 2. EtnoTour radionica

Napisala on Ned, 01/10/2017 - 19:10,

U okviru projekta DETOX , u petak, 29. rujna, održana je 2. Etnotour radionica od ukupno osam planiranih na temu ručnog rada. Tema radionice opet je bila cvijeće, ali ovog puta izrada cvijeća od papira i raznih prirodnih materijala, a svoje umijeće izrade cvijeća prezentirale su svima okupljenima članice viničke veziljske sekcije „Fijolice“ te udruge „Stara brv“ iz Gornje Voće, a za ovu vrstu ručnog rada zainteresirale su sve prisutne, pogotovo učenike Osnovne škole Vinica te Srednje škole Arboretum Opeka. Učenici su  radionicu posjetili u pratnji svojih učiteljica i profesorica, a i sami su se okušali u izradi cvijeća i svoje rukotvorine podnijeli kući.

Tradicija izrade cvijeća od papira dugo je bila prisutna na ovom području te čini dio kulturne i etno baštine kraja no sve je manje osoba koje vladaju tehnikom izrade. Stoga se kroz Etnotour radionicu koje se održala u sklopu projekta pokušalo ovu vrstu ručnog rada oteti zaboravu. Radionica je bila održana u dvorištu viničke tradicijske kuće koja se također uredila u sklopu projekta te će nakon otvorenja pružati prikaz života naših starih te činiti dio muzejske ponude.

Projekt se provodi u sklopu Programa INTERREG Sloveenija – Hrvatska i finncira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u kojem osim Općine Vinica sudjeluju Općine Donja Voća, Lenart, Sveti Andraž i Sveta Ana v Slovenskig goricah, Gradski muzej Varaždin, FERI Maribor te Zavod za očuvanje kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije kao pridruženi partneri.

U radionicu se uključila i g-đa Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica te ujedno i v.d. ravnateljica Osnovne škole Vinica.