JUČER SE OPET TRESLI DIJELOVI NASELJA MARČAN I VINICA

Napisala on Sri, 02/08/2017 - 11:08,

Jučer i danas Općina Vinica primila je tridesetak poziva ljutitih mještana naselja Marčan i Vinica koji su zbog  miniranja u kamenolomu Marčan doživjeli  određenu nelagodu, ali  i strah.

Ovo nije prvi puta jer su se ovakva nekontrolirana miniranja u kamenolomu Marčan događala i do sada te učestalo kod mještana izazivaju uznemirenost, strah  i negodovanje.

Općina Vinica i načelnik upućivali su na problem i tražili pomoć i zaštitu inspekcijskih službi i drugih nadležnih tijela, ali do današnjeg dana po tom pitanju nadležne institucije nisu poduzele ama baš ništa.

Nije istina da je Općina Vinica protivnik jednog takvom privredno-gospodarskog subjekta, ali Općina prije svega mora štititi svoje građane kao i njihovu imovinu, koja je ugrožena svakim novim miniranjem, a oštećenja su jasno vidljiva kako na obiteljskim kućama tako i na gospodarskim objektima.

Općina podupire svaku vrstu gospodarske djelatnosti koja se odvija na njezinom području  i nije za zatvaranje kamenoloma, kako to neki pokušavaju prikazati u javnosti, ali i Općina Vinica i ja kao  načelnik borit ćemo se svim raspoloživim pravnim sredstvima, da dokažemo da je proizvodnja ovakvog oblika moguća kroz manji obim miniranja i primjenom drugačijih, u Hrvatskoj i svijetu poznatih tehnologija.

Istina je da Općina Vinica na godišnjoj razini na ime naknade za eksploataciju mineralnih sirovina dobiva  cca 10.000,00 kn što je također neprimjereno i nedopustivo, pogotovo kada se uzmu u obzir štete koje trpe mještani dijela naselja Marčan i Vinica.

Mi jesmo za suradnju, međutim nakon velikog pritiska naših građana dužni smo ponovo  zatražiti zaštitu kod svih nadležnih institucija Republike Hrvatske izjavio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.