Događaji

OBJAVLJENO 6.7.2022.  |  AUTOR: Općina Vinica

Najznačajnije i najvrjednije što jedno selo može dobiti sigurno je škola. Prvi pisani podatak o učitelju datira iz 1638. godine prilikom prve posjete, gdje posjetitelj Petar Oškoci nalazi u Vinici učitelja pl. Laža Samogiya.

Kasnije se spominje učitelj Mihalj Gosten koji je pomagao i u crkvi. Tek je 7. svibnja 1785. godine sklopljen ugovor između Filipa Wohlgemutha, kraljevskog nadzornika narodnih škola, i predstavnika sela Marčan, trgovišta Vinica i sela Ladanje zbog osnivanja trivijalne škole i izdržavanja učitelja.

Nakon toga krenulo se u proces osiguravanja potrebnog prostora, njegovog uređenja i održavanja. Prvi učitelj u toj školi je pl. Petar Čačković koji je tu dužnost obavljao 50 godina. S vremenom se javlja potreba za novom školskom zgradom koja je i izgrađena 1859. godine. Značajna godina u povijesti viničkog školstva je 1888. Te godine se zahvaljujući potpori grofice Terezije Erdödy otvara nova školska zgrada namijenjena školovanju djevojčica.

Zgrada je bila vrlo dobro opremljena, a u početku je imala 134 obveznica. Najsiromašnijoj djeci se, uz potporu grofice, dijelio besplatni školski pribor kao i užina.

Svojevrsna novina i atrakcija u Vinici bilo je novoosnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica, kao jedno od najstarijih u Županiji. Osnovano je 1889. godine, a prije njega je osnovano ono u Varaždinu (1864.) koje je ujedno i najstarije u Hrvatskoj. Tijekom svog postojanja Društvo njeguje kulturnu i javnu djelatnost unutar kojih djeluju u određenim razdobljima razne sekcije npr. tamburaška, limena glazba, diletantska sekcija, pjevačko društvo, organiziraju se sportska natjecanja, dobro surađuju s drugim DVD-ima, sudjeluju na obilježavanju raznih vatrogasnih jubileja i proslava, nabavlja stručnu literaturu, vodi brigu o društvenoj imovini, a najveću pozornost posvećuje stručnom osposobljavaju članstva i brizi za mlade kadrove. Značajno je sudjelovanje članova u izgradnji mjesta, poboljšanju kvalitete života mještana, a nisu zanemarivi ni uspjesi koje članstvo postiže na raznim humanitarnim i društvenim akcijama. Članovi Društva također su dali svoj doprinos u vrijeme rata 1991. godine kada su ratne opasnosti prijetile bližoj okolici.

Dobrovoljno vatrogastvo je u Vinici preraslo u tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno i to ne samo po muškim članovima. Naime, 1950. u Društvu se okupila i ženska ekipa. U počecima je prva ženska ekipa prihvaćena s čuđenjem i podsmjesima, ali se takav stav ubrzo mijenja zahvaljujući brojnim uspjesima koje članice ostvaruju. Vinica je, kao i brojna susjedna naselja i gradovi, imala nesreću da su je cesto zahvaćali veliki požari. Zato je važnost DVD-a za ovaj kraj bila od neprocjenjiva.

Uz spomenute institucije u ovom kraju djeluje već punih 134 godina pošta. Uvidom u pisane izvore vidljivo je da je Pošta Vinica otvorena dosta rano u odnosu na ostale pošte. Uz Vinicu, poštu dosta rano dobiva i Ivanec, Varaždinske Toplice, Bednja, Lepoglava, Petrijanec… što je dokaz vrlo razvedenog poštanskog prometa u ovom kraju. U početku pošta se prevozila poštanskim kolima iz Varaždina do Vinice. Prevozila su se pisma, manji tereti pa i putnici. Prvi upravnik u Pošti Vinica bio je Sigismund (Žiga) Haslinger kojeg nasljeduje sin Žiga ml.. Vinička je pošta znamenita i po tome što je školovala prvu ženu poštaricu. Tako je 1899. godine poštu u Ludbregu preuzela Varaždinka Slava Scnonweter rođena pl. Somodi. Ona je poštansku službu učila u Vinici kod spomenutog Žige Haslingera. Telefonsku mrežu Vinica dobiva početkom 20. stoljeća najviše zbog potrebe grofa Bombellesa, općine, pošte i trgovaca.

Veliki događaj za Vinicu ali i za sva okolna mjesta bio je otvaranje ljekarne. Ona je otvorena 1888. godine, a snabdijevala je lijekovima žitelje bliže i udaljenije okolice (Maruševec, Voća, Ormož). Prvu dozvolu za viničku ljekarnu dobiva Vlado Parapatić.

1904. godine osnovana je Hrvatska čitaonica u Vinici. Njezina je uloga bila kulturno – prosvjetna, odnosno kao što i stoji u njezinim Pravilima: “Svrha društva “Hrvatska čitaonica” jest promicanje društvenosti i opće korisnog znanja. – U tu svrhu imat ce čitaonica također i knjižnicu.” Spomenutim je Pravilima također određeno da članom može postati “svaka samostalan čovjek bez razlike stališa i vjerozakona, stanovao on u Vinici ili bio on stranac. ” Prvi predsjednik bio je grof Marko Bombelles. Važnost ovakvog društva imalo je veliku ulogu u unapređenju narodne prosvjete, a ujedno je i iskaz rodoljublja domaće inteligencije.

Početkom 1905. godine osnovana je u ovom kraju Vinička štedionica d.d. Glavni inicijator njezinog osnivanja bio je grof Marko Bombelles. Početak poslovanja štedionice bio je prilično dobar, ali je kasnije upala u veliku poslovnu krizu. Vrhunac krize bilo je pokretanje stečajnog postupka 1914. godine. To je vrijeme kada u Vinici s radom započinje Prva hrvatska štedionica koja preuzima sve poslove Viničke štedionice.

Tada nastupa izrazito teško razdoblje za Vinicu. Bilo je to vrijeme ratova, siromašenja stanovništva, požara itd. Sve su to uzroci migracije stanovništva u druge krajeve i zemlje. Znatno se smanjuje broj polaznika škole jer djeca postaju radna snaga, šire se bolesti, a kao rezultat ogorčenja seljaštva javljaju se brojni nemiri. Jedan od takvih završava bunom rudara i seljaka koji su zapalili dvorac Banjski Dvor i većim ga djelom uništili.

U novije vrijeme značajniji događaji u Vinici vezani su uglavnom uz akcije očuvanja baštine, kao i osnivanja društava upravo u tu svrhu. Tako je 1987. godine osnovano Turističko društvo, 1994. društvo “Arboretum Opeka”, a od pokrenutih akcija značajnija je “Upoznajte i sačuvajte Vinicu”.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.