Održana prva od 8 radionica

Napisala on Pon, 12/06/2017 - 10:06,

Ove je subote  u Općini Vinica održana prva od 8 radionica koje će se provoditi  u sklopu programa  DETOX , a u okviru prekogranične suradnje  INTERREG Slovenija - Hrvatska . Sve radionice su tematske i vezane uz etno baštinu, čine dio proizvoda projekta pod nazivom Etnotour, a financiraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Prva je radionica bila posvećena viničkom vezu odnosno vrsti  veza  specifičnog za naše područje kojim se nekad ukrašavalo  odjeću,  zavjese, posteljno rublje  i sl. Radionica je bila organizirana  uz pomoć veziljske sekcije „Fijolice“  koja djeluje u sklopu KUD-a Vinica, a  čije  članice predvođene gospođom Josipom Pižeta   pokušavaju oteti zaboravu   ručni rad ovog područja, a sav potreban materijal pripremila je Općina Vinica.   Prvi je dio radionice bio namijenjen   djeci okupljenoj u Učeničkoj zadrugi „Vrčeki“ , a koliko  im je radionica bila zanimljiva govori i činjenica da su na radionici, zajedno sa svojom voditeljicom prof Andrijanom  Kušinec  ostali do kraja,   družeći se sa odraslima i učeći od njih.

U drugom dijelu  radionice ugostili smo članice udruge „Stara brv“ iz Gornje Voće, članice udruge žena „Preslica“ iz Sračinca, Gradskog muzeja Varaždin te još mnoge zainteresirane.  Naše su  Fijolice  za tu priliku organizirale i prigodnu izložbu svojih  radova kako bi prezentirale kojim se sve vrstama radova bave, a bile su i dobre i strpljive  učiteljice   pokazujući  osnove  viničkog polikromnog  veza, specifičnog po  razigranim cvjetnim motivima.  Ova radionica pokazala je da  još postoji interes za ručni rad posebno tzv. pećki  vez  no činjenica je da ta vrsta  ručnog rada prisutnog u našem području nije dovoljno istražena pa bi  jedna od tema istraživanja viničke etno baštine svakako trebala biti posvećena  viničkom vezu.  U radionici je sudjelovala i zamjenica načelnika  Mirjana Jambriško koja se također uspješno okušala u vezenju cvjetnih motiva.  

Slijedeća od radionica bit će održana u 9. mjesecu, a bit će posvećena  izradi cvijeća od papira te od raznih prirodnih materijala.