Naši vatrogasci nizom aktivnosti obilježili svibanj- mjesec zaštite od požara

Napisala on Uto, 06/06/2017 - 14:06,

Povodom mjeseca zaštite od požara vinički vatrogasci imali su pune ruke posla, stoga su 4. svibnja ove godine svečanom misom u crkvi sv. Marka u Vinici i polaganjem cvijeća kod kipa sv. Florjana obilježili dan svojeg zaštitnika sv. Florijana. Misi je nazočilo pedesetak vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice općine Vinica i nekoliko članova pobratimljenog vatrogasnog društva iz susjedne Republike Slovenije, PGD Maribor Studenci. Time vinički vatrogasci nisu stali u obilježavanju dana svojeg zaštitnika. Tako su se dana 7. 5. 2017., u nedjelju, odazvali pozivu vatrogasaca iz PGD-a Maribor Studenci te su tom prilikom svi zajedno sudjelovali na svečanoj misi povodom obilježavanja blagdana sv. Florijana u crkvi sv. Jožefa u Maribor Studencima, gdje je sve prisutne s velikim veseljem pozdravio i počastio župnik g. dr. Vinko Škafar.

Dok su neki članovi slavili dan svojeg zaštitnika, ostali članovi su toga dana sudjelovali na javnoj vatrogasnoj vježbi u organizaciji DVD-a Donje Vratno s navalnim vozilom, autocisternom i s petnaestak svojih operativnih članova. Nakon održane javne vježbe prisustvovali su izborno izvještajnoj skupštini DVD-a Donje Vratno na kojoj je izabrano novo rukovodstvo društva.

Kako to već tradicija nalaže, povodom mjeseca zaštite od požara članovi DVD Vinca posjetili su i one najmlađe članove općine Vinica pa su tako dana 15. svibnja posjetili „Dječji vrtić Sreća“ u Marčanu, gdje su se polaznici vrtića i sami mogli iskušati u „gašenju“ požara i natjecanju sa vatrogasnim brentačama, a na čemu su im vatrogasci zahvalili sa slatkišima i vatrogasnim bojankama.

Nakon što su s aktivnostima upoznali najmlađe mještane općine Vinica, slijedilo je i upoznavanje starijih mještana općine Vinica sa preventivnim sprječavanjem nastanka požara, pa su tako po cijeloj općini Vinica postavljeni preventivni plakati, dok su također svim kućanstvima podijeljeni preventivni vatrogasni letci, a tom prilikom je i pregledana ispravnost kompletne hidrantske mreže općine Vinica. Važno je napomenuti, da su mlađi operativni vatrogasci pokrenuli inicijativu i krenuli u izradu vatrogasne mobilne aplikacije, kojom prilikom su putem satelita označeni svi podzemni i nadzemni hidranti na području općine Vinica, kao i njihova funkcionalnost, što će znatno olakšati izlaske na intervencije pogotovo u brdovitim dijelovima općine, gdje nije dovoljno razvijena hidrantska mreža ili se radi o velikom djelu neispravnih hidranata.

Za završetak obilježavanja mjeseca zaštite od požara izabrana je osnovna škola općine Vinica, pa je tako 31. svibnja izvršena evakuacijska vježba zaštite i spašavanja, a nakon toga su djelatnici osnovne škole upoznati sa osnovama gašenja požara sa aparatom za početno gašenje požara sa prahom, dok su oni najmlađi upoznati sa gašenjem požara uz pomoć brentača.

Zaključno, svaku srijedu u popodnevnim satima, kao i svaku nedjelju ujutro, članovi društva su se sastajali u vatrogasnom domu DVD Vinica, gdje su se obavljala ispitivanja i isprobavanje vatrogasne opreme, kao i ostalih zadaća potrebnih za osposobljavanje članova, funkcioniranje društva, preventivnih aktivnosti ili možda samog druženja.

Ovom prilikom vas vatrogasci DVD Vinica pozivaju da ih posjetite ili im se pridružite svaku srijedu iza 19 sati te da svi zajedno i dalje nastavimo sa još boljom suradnjom.