Pranger ponovo na starom mjestu

Napisala on Uto, 23/05/2017 - 12:05,

Višegodišnja inicijativa o potrebi  zaštite  Sramotnog stupa  - Prangera  (jednog od rijetkih preostalih primjeraka sramotnih stupova izrađenih od kamena,  a koji datira iz 17. stoljeća) izradom replike te deponiranjem izvornika na mjesto koje će u potpunosti odgovarati potrebnim mikroklimatskim uvjetima, konačno je ugledala svijetlo dana.

Naime, u sklopu projekta DETOX koji se provodi u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija - Hrvatska, izrađena je zajedničkim naporima naših vrsnih kipara s licencama Ministarstva kulture  Vladimira Gašparića i Josipa Cepanca   replika Prangera.  Nakon izrade i  sušenja koje je trajalo više od mjesec dana, replika, koja će biti otporna na atmosferske prilike,  postavljena je  jučer  konačno  na mjesto. Obzirom na izuzetno osjetljiv posao, postavljanje  Prangera je uz pomoć odgovarajuće mehanizacije trajalo više sati, a samu operaciju postavljanja Prangrera nadgledao  je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

Izvornik Prangera  je u radioni također očišćen i obnovljen te će biti pohranjen u prostoru koji će zajednički odrediti predstavnici Općine i Konzervatorskog odjela u Varaždinu.