Dan Općine Vinica obilježen svečanom sjednicom

Napisala on Pon, 24/04/2017 - 08:04,

   Svečanom sjednicom održanom ove subote obilježen je blagdan Sv. Marka ev. i Dan Općine Vinica. Uz općinske vijećnike i vijećnice u posljednjem sazivu Općinskog vijeća sjednici su prisustvovali saborski zastupnik i izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora g. Anđelko Stričak, pomoćnik ministrice kulture i osobni izaslanik premijera g. Davor Trupković, pomoćnica ministrice kulture g-đa Iva Hraste Sočo, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja g. Milan Rezo, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU g. Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu obrane g. Zdravko Jakop, predsjednica Skupštine Varaždinske županije u prošlom mandatu g-đa Dubravka Biberdžić, predstavnici viničkih udruga, načelnici općina te niz predstavnika javne vlasti, gospodarstva, dobitnika općinskih javnih priznanja i sl.

     Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća g. Marijan Mihalić koji se u svom govoru osvrnuo na rad vijeća u proteklom četverogodišnjem razdoblju, a svi kandidatima na predstojećim izborima poželio je mnogo uspjeha. Prisutnima se obratila g-đa Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica, a u svom je obraćanju spomenula brojne projekte koji su posljednjih 15-ak godina realizirani u općini kao npr. asfaltiranje gotovo 100 km cesta, izgradnju vodoopskrbnog sustava, uređenje zgrade Općine i kinodvorane, svih društvenih i vatrogasnih domova te svlačionice nogometnog kluba, dječja igrališta u svakom od naselja. Posebno je naglasila kako je Općina Vinica među prvima uvela naknadu za novorođenčad, koja je od početnih 500 kuna narasla na sadašnjih 2.000 kuna za prvo dijete i po 1.000 kuna više za svako sljedeće dijete. Općina redovito pomaže i svim udrugama na svom području

- Danas radimo na realizaciji projekata u vrijednosti 10 milijuna kuna, a očekujemo da bi taj iznos mogao biti i veći, uz pomoć Vlade RH i resornih ministarstava, te vjerujem da to što se radi nije štetno za našu općinu i njezine žitelje, kako to neki žele prikazati . Upravo se provodi projekt izgradnje kanalizacije, proširenja ceste i nogostupa u Gornjem Ladanju ukupne vrijednosti više od šest milijuna kuna. Općina sudjeluje u prekograničnom projektu Detox (Interreg Slovenija-Hrvatska) ukupne vrijednosti milijun kuna, uz pomoć Ministarstva kulture Općina radi na obnovi spomeničke baštine, a i novi su projekti već prijavljeni na natječaje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i drugih, stoga proračun za ovu godinu iznosi 19 milijuna kuna. - naglasila je g-đa Jambriško u svom govoru.

Na sjednici su dodijeljena i priznanja Općine Vinica zaslužnim stanovnicima pa su tako općinska priznanja u obliku Povelje Općine Vinica primili g-đa Božena Kapitarić, najbolja medicinska sestra u Hrvatskoj i dr.sc. Zlatko Erjavec, izvanredni profesor na Fakultetu organizacije i informatike. Općinska priznanja u obliku plakete Općine Vinica uručena su Viničkim poduzetnicima g. Ivanu Kelemenu, g. Tomi Kolareku, g. Josipu Zrinjskom te Poliklinici Galeković d.o.o. iz Vinice , a priznanja u obliku Pohvale uručena su učiteljici g-đi Katici Varga, Tamburaškom sastavu Krijesnice te mladim glazbenim nadama Mihaelu Hrgaru te Domagoju Žmegaču. Priznanja su laureatima uručili g. Marijan Mihalić i g-đa Mirjana Jambriško, a u ime dobitnika priznanja zahvalio se dr.sc.Zlatko Erjavec.

   Već po tradiciji, na sjednici su bile uručene i novčane nagrade najuspješnijim studentima, a ove su godine novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn za svoj uspjeh primile studentice Katarina Boltek i Anja Tot.

   Svim prisutnima prigodnim su se riječima obratili g-đa Dubravka Biberdžić u ime župana Varaždinske županije, g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, u ime premijera te saborski zastupnik g. Anđelko Stričak.

   Svečanu sjednicu svakako su svojim nastupima uveličali Zbor Osnovne škole Vinica pod ravnanjem prof. Gordane Kos - Kolar, recitatorska grupa koju vodi g-đa Božidarka Hošnjak, Ženski vokalni sastav Leluja koji djeluje unutar KUD-a Vinica te mlada glazbena diva Gabriela Hrženjak, studentica prve godine Glazbene akademije u Ljubljani .

   Neposredno prije početka sjednice predstavnici Općine Vinica g. Marijan Mihalić i Mirjana Jambriško i predsjednik UDVDR-a Klub Vinica g. Ivan Krajcer, a kojima se pridružio i državni tajnik g. Zdravko Jakop položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove naših branitelja stradalih u Domovinskom ratu Mladena Kasuna i Daria Gašparića, kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te kod centralnog križa na mjesnom groblju za sve preminule mještane Općine Vinica.