Provedba EU projekta u punom zamahu

Napisala on Čet, 02/03/2017 - 14:03,

Općina Lenart kao vodeći partner te Općine Sveta Ana i Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Općina Vinica, Općina Donja Voća, Gradski muzej Varaždin , Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku u Mariboru te Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije kao pridruženi partner, zajednički sudjeluju u projektu „Ruralna detokskikacija upoznavanjem bogatstva kulturne bašine“ akronima DETOX . Projekt koji je vezan uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine provodi se i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A-Slovenija Hrvatska sa 80 % .

Kroz provedbu projekta na području Općine Vinica započeli su radovi rekonstrukcije  kuće čiji će eksterijer i interijer biti uređeni po uzoru na nekadašnje tradicijske kuće viničkog kraja. Po dovršetku uređenja, u kući će se moći vidjeti kako su nekada živjelo u viničkom kraju, a kuća će postati i mjesto održavanja niza radionica te drugih prigodnih događanja. Radovi na uređenju kuće i okoliša koji će također biti uređen na tradicionalan način već su započeli , a njihov se završetak očekuje do početka ljeta.

Uz uređenje tradicijske kuće u ovoj fazi projekta vrši  i restauracija dotrajalog pila Sv. Ivana Nepomuka koji će do kraja 1. obračunskog razdoblja biti u cijelosti restauriran i vraćen na prvobitno mjesto , a dovršava se  i izrada replike Prangera te zaštita izvornog Prangera. Projektom je osim izrade promotivnog materijala planirana i izrada informativnih i interaktivnih turističkih ploča i panoa kao i izrada ostalog turističkog promocijskog materijala . Projekt se provodi 24 mjeseca , a u tom će intervalu biti organizirano 8 radionica na temu kulturne baštine viničkog kraja ( vinički vez i ostale rukotvorine, vinička narodna nošnja, kulinarstvo i sl. ) te etno folk festival.

Ukupna vrijednost projekta za područje Općine Vinica je 128.810,38 € od čega se iz ESSR financira 109.488,82 €. Potrebno je napomenuti da je Općina Vinica putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na nacionalnoj razini osigurala još financiranje 80 % udjela vlastite obveze, tako da će stvarni trošak Općine Vinica u projektu iznositi 3.864,31 €, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.