Unatoč hladnoći Vincekovo je dostojno obilježeno

Napisala on Pon, 23/01/2017 - 08:01,

Vinički vinogradari okupljeni u udruzi vinogradara „Vinea“ već godinama, kao jednu od niza aktivnosti, obilježavaju sve blagdane vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo od koji je prvi u godini upravo blagdan Sv. Vinka, kada službeno počinje sezona radova u vinogradu. Tradicija nalaže da na Vincekovo vinogradari obavezno u svom vinogradu porežu par trsova, a trsje se blagoslovi i okiti kobasicama te zalije vinom. Orezane mladice potom se stave u posudu s vodom, a prema broju pupova koje mladice vinove loze potjeraju, vinogradari procjenjuju kakva će biti berba.

Vinička udruga svake godine okupljanje organizira kod drugog vinogradara, a ove je godine domaćin bio Marijan Matijašec u čijem su se vinogradu u Slatnjaku , unatoč hladnoći, okupili mnogobrojni vinogradari i članovi Udruge „VINEA“. Ove su godine gosti viničkih vinogradara bili i vinogradari iz slovenskih općina Lenart, Sv.Andraž i Sv. Ana, s kojima je Općina Vinica uključena u projekt prekogranične suradnje „DETOX“, a dobra suradnja u međuvremenu se proširila i na viničke i slovenske udruge.

Obred blagoslova vinograda te početka radova u njima vodio je vinički župnik, prečasni Valent Posavec. Nakon blagoslova, domaćin kojemu su se pridružili predsjednik udruge Stjepan Kovačić te načelnik Općine Marijan Kostanjevac , zajedno su porezali nekoliko trsova te ih zalili vinom, nazdravljajući pri tom svim okupljenim vinogradarima. Domaćin je pripremio dovoljne količine vina te ostalih delicija za sve okupljene, a zajedničko je druženje nastavljeno u dvorani Općine Vinica do kasno u noć.