G-đa terezija Zinka Kožić predstavila novu zbirku pjesama

Napisala on Sri, 14/12/2016 - 13:12,

Prošle je nedjelje u Brezničkom Humu održano predstavljanje još jedne zbirke pjesama Terezije Zinke Kožić pod naslovom „Nie se puzabilu“. Unatoč visokim godinama života, autorica je proslavila ove godine 80. rođendan, podarila nam je u ovo predbožićno vrijeme još jednu prekrasnu knjigu pjesama . Gospođa Kožić rođ. Kovačić porijeklom je iz Vinice , s viničkog trga, a s 14 godina je otišla iz Vinice na školovanje te je kao učiteljica čitav svoj radni vijek od 36 godina odradila u Osnovnoj školi u Brezničkom Humu. Danas je u mirovini i sa suprugom Zvonkom s kojim je 66 godina u braku, provodi, kako ona kaže, najljepše staračke dane u domu u Varaždinu.

Prema riječima recenzenta i glavnog urednika g. Roberta Ivančana ova je zbirka pjesama pjesnički prinos gospođe Kožić pogledom usmjeren unatrag, približavajući nas poimanju čežnje i zahvalnosti prema rodnoj grudi preko poetsko-proznog izričaja pisan kajkavskim narječjem , s elementima iz viničkog okružja. Čeznuće za nekim, nečim, uspomenama, doživljajima … čežnja za svojim domom koji je naša kolijevka, obitelj, hiža, živina na dvorišču….

Jedan od pomagača u izdavanju ove zbirke pjesama bio je i naš Viničanec Ivan Bek , takođe vinički pjesnik i veliki čuvar našeg kaja i kajkavske , prvenstveno viničke riječi, a prilkom predstavljanja i sam je pročitao nekoliko pjesama . Osim supruga, kćerki s obiteljima , domaćina g. Hegedića, načelnika općine Breznički Hum, sponzora te brojnih gostiju, svečanosti predstavljanja knjige prisustvovao je i vinički načelnik Marijan Kostanjevac koji je pozdravivši sve okupljene u kratkom obraćanju zahvalio autorici na pozivu te je pozvao da novu zbirku pjesama predstavi i u rodnoj Vinici. Tom je prilkom načelnik pročitao pjesmu pod naslovom „Bilu je tešku“, jednu od pjesama iz nove zbirke.