Vinički hodočasnici u Rimu

Napisala on Pet, 25/11/2016 - 07:11,

Povodom završetka Godine Božjeg milosrđa te proglašenja novih kardinala rimske crkve dionici ovih za našu katoličjku crkvu velikih događanja bili su i hodočasnici iz Vinice predvođeni prečasnim valentom Posavcem, viničkim župnikom. Hodočašće je trajalo od 17.do 21. studenog, a središnji događaj zbio se 19. studenog kad je papa Franjo po treći puta održao konzistorij na kojem je i službeno imenovao 17 novih kardinala među kojima i našeg mons. Blaža Čupića- Papa odnosno Petrova Crkva ima 121 kardfinala koji između sebe imaju pravo birati novog papu.

Vinički su hodočasnici imali privilegiju i čast dana 19. Studenog u večernjim satima, dakle na dan proglašenja , susresti se sa našim kardinalom i čestitati mu na proglašenju. Tom prilikom su vinički župnik Valent Posavec i vinički načelnik Marijan Kostanjevac pozvali kardinala Čupića u ponovni posjet Vinici. Inače, kardinal Blaž Čupić , nadbiskup Chicaga,  do sada je dva puta bio u Vinici, a posljednji put je to bilo 5. srpnja 2015.godine .

Kardinal se susreo i sa najbližim članovima familije, polubratićem Stjepanom Bahunom iz Gornjeg Ladanja koji danas živi u Ljubljani te sa rođakinjom Marijom Grdak rođ. Gradiček koja živi u Ivancu, ali i sa svim ostalima. Obitelj Stjepana i Jadranke Tomašec kardinalu je uručila poklon, a načelnik Kostanjevac uručio mu je hrvatsku zastavu. Druženju s novoproglašenim kardinalom Čupićem uz čestitke se pridružio i kardinal, naš nadbiskup mons. Josip Bozanić u pratnji velečasnog Marka Đurina iz Remetinca, inače vicerektora Zavoda Sv. Jeronima u Rimu.

-Ovaj susret sa našim kardinalom dogodio se u papinskoj palači, a sve zahvaljujući pateru Božidaru Nađu, inače voditelju Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu. Ovim je hodočašćem ostvareno puno lijepih i nezaboravnih trenutaka, od prisustva na svetim misama u crkvi Sv. Jeronima, samostanu Sv. Benedikta i Sv. Franje Asiškog, a sudjelovali smo i na večernjoj molitvi koju je predvodio mons. Blaž Čupić u crkvi Sv. Bartolomeja. Na toj misi bilo nas je stotinjak, dakle svi koji smo iz Hrvatske hodočastili u Rim. Sa novim smo kardinalom nakon obreda, u jednoj prekrasnoj i toploj atmosferi, pjevali hrvatske svete pjesme, a na kraju smo zajedno otpjevali i pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“ . Kardinal Čupić nam je po završetku druženja zahvalio   na dolasku u Rim te poželio sretan put i povratak kući, u Hrvatsku i Vinicu. Od svih lijepih dojmova koje smo kao hodočasnici doživjeli, svakako treba izdvojiti našu prisutnost na svetoj misi povodom završetka Svete godine milosrđa koju je predvodio papa Franjo i koji je neposredno prije zatvorio Sveta vrata bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Bilo je lijepo i mi svi Viničanci sretni smo zbog novog kardinala naših korjena mons. Blaža Čupića, koji uvjek i na svakom mjestu ističe svoje porijeklo pa kako onda ne bi na tog velikog čovjeka bili ponosni i mi svi, žitelji naše općine - izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac prilkom povratka sa hodočašća u Rim.