Još jedno Martinje je iza nas

Napisala on Ned, 13/11/2016 - 20:11,

Još je jedno Viničko Martinje iza nas. Unatoč izrazito lošim vremenskim uvjetima, dvorana u zgradi općine bila je ove subote puna, a sve viničke udruge opet su se iskazale.

Za dovoljne količine mošta i vina za mnogobrojne posjetitelje  i ove godine pobrinuli su se vinogradari iz udruge  „Vinea“ Vinica, a za pečene kestene brinuli su se članovi DVD Gornje Ladanje i Donje Vrtano. Branitelji   UDVDR-a  Klub Vinica pripremili su dovoljne količine  graha sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica nisu nikoga tko je kušao  njihov fish paprikaš ostavili ravnodušnim, a brzo je planuo i sav lovački gulaš koji su posjetiteljima ponudili članovi Lovačke udruge „Opeka“ iz Vinice. Članovi Košarkaškog i Nogometnog kluba Vinica pripremali su kotlovinu koja je brzo nestala kao i omlet u ogromnoj tavi koji su pipremali članovi DVD Vinica, a članovi Udruge za šport i rekreaciju „Kapla“ ponovo su oduševili sve s pripremljenim krumpirom z lončeka.  Ponuda kolača bila je velika i raznolika, a što treba zahvaliti vrijednim rukama koje su ih pripremile  po starinskim receptima    - članicama Udruge umirovljenika Općine Vinica, Zajednice žena Katarina Zrinski te  Čuvaricama starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja. Cijelu ponudu i ove godine su obogatili Učenička zadruga OŠ “Vrčeki” i veziljska sekcija KUD-a Vinica “Fijolice” sa  svojim  raznovrsnim  ponudama rukotvorina. Prisutan je bio i Dječji vrtić “ Sreća” gdje su se posjetitelji mogli slikati na za tu svrhu pripremljenim kulisama.

Prije same ceremonije krštenja mošta sve prisutne pozdravio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac te zahvalio svim udrugama koje su se uključile te svojim trudom pomogle da se i ove godine održi Viničko Martinje. Svim posjetiteljim zaželio je ugodnu zabavu i druženje te sve pozvao da se ponude pripremljenim delicijama i mladim vinom. Posebno je pozdravio članove KUD-a iz Bribira te „Rakek“ iz Slovenije s kojima KUD Vinica ostvaruje dobru suradnju.

Martinje ne može proći bez obreda krštenja mošta i silnih litanija,a koje su upriličili članovi KUD-a Vinica, pa je tako i viničko Martinje imalo svog biskupa zaduženog  za pretvaranje mošta u vino  bez ikakvih „zločestih“ primjesa,  a zdušno su mu  je njegovom odgovornom poslu pomagao  „moštekov kum“  – predsjednik Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica Stjepan Kovačić. Tamburaši KUD-a Vinica  bili su zaduženi za glazbenu podršku prilikom ceremonije krštenja mošta i dobro raspoloženje kao i članice ŽVS “Leluje” koje su već ustaljeno vrhunski otpjevale nekoliko skladbi .

Druženje Viničanaca i njihovih gostiju uz  bogatu ponudu trajalo je do kasnih večernjih sati, a već su počeli i dogovori za slijedeće Viničko Martinje.