Viničanci 10. put pohodili Jarminu

Napisala on Pon, 07/11/2016 - 09:11,

120 Viničanaca u subotu je otputovalo u istočnu Slavoniju , u mjesto Jarmina, kako bi odalo počast Mladenu Kasunu i njegovim suborcima koji su 09. studenog 1991. godine položili svoje mlade živote na oltar domovine . Prije 25 godina, Mladen i prijatelji stradali su od srbočetnika prilikom proboja u Vukovar, a još uvijek se jedan od prijatelja stradalih u toj akciji vodi kao nestali. Svi oni bili su pripadnici specijalne postrojbe Policijske uprave Varaždinske „Roda“.

Po dolasku u Jarminu, 10. puta za redom, Viničanci su se prvo okupili u Lovačkom domu gdje je već tradicionalno za sve pripremljen doručak te kava i sokovi. Domaći branitelji i predstavnici Općine Jarmina predvođeni sa načelnikom Andrijom Draganićem i ovom su prilikom u pravom prijateljskom susretu pokazali svoje veliko domaćinsko srce. Nakon okrepe svi su se uputili do spomenika gdje su domaći župnik Ivan Bešlić i vinički župnik Valent Posavec predvodili molitvu. Kod spomenika se prigodnim riječima i riječima zahvale majci Ankici Kasun obratio u ime svih domaćina načelnik Andrija Draganić, nakon čega je sve prisutne pozdravio i vinički načelnik Marijan Kostanjevac   zahvalivši posebno domaćinima na toplom dočeku u Jarmini.

Načelnik je u svom govoru naglasio kako ne smijemo nikada zaboraviti na Mladena, prijatelja i sumještanina, hrvatskog viteza koji je prije četvrt stoljeća svoj mladi život položio na oltar domovine. Naglasio je također značaj kako Mladenov tako i njegovih prijatelja , ali i svih hrvatskih branitelja koji su u najtežim trenucima za Hrvatsku prevođeni prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom oružnih snaga RH, obranili državu od srbočetnika i JNA. Zahvalio je majci i obitelji na velikom Mladenovom doprinosu u stvaranju države i rekao kako je on od dana pogibije uvijek sa svima nama, kako u mislima tako i u svim našim molitvama. Nakon molitve, majka i članovi obitelji, predstavnici Općine, Košarkaškog kluba Vinica i UDVDR-a Klub Vinica položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika, a zatim su se svi uputili u mjesnu crkvu gdje su domaći i vinički župnik služili misu zahvale za Mladena i prijatelje, ali i sve hrvatske branitelje.

Nakon Jarmine, Viničanci su posjetili grad heroj Vukovar gdje su na spomen groblju položili cvijeće i zapalili svijeću izmolivši pri tom molitvu za sve Vukovarske branitelje.

Iz Vukovara su se vinički hodočasnici uputili u Josipovac gdje ih je dočekao tamošnji župnik Tomislav Đukez , svećenik koji svaki slobodni trenutak provodi u svojoj kleti u Boršancu, ali i rado sudjeluje u viničkim misnim slavljima . Svećenik Tomislav ukratko je u crkvi upoznao Viničance sa poviješću župe Josipovac nakon čega se izmolila molitva te otpjevalo nekoliko crkvenih pjesama. Tom su prilikom načelnik Općine i gospođa Josipa, voditeljica viničkih vezilja, predali župniku poklon, ručni rad  sa motivima viničke crkve i krunicu . Po izlasku iz crkve u Josipovcu uslijedila je kratka šetnja do društvenog doma gdje su Viničance dočekali domaćini iz Josipovca predvođeni predsjednikom Mjesnog odbora Željkom Kovačevićem , predsjednikom kulturno umjetničkog društva te njihove voditeljice, nakon čega je uslijedio ručak kojeg su pripremili domaći kuhari. Na samom početku obratio se prisutnima Albin Smiljan, predsjednik KUD-a te zaželio svima dobrodošlicu i zahvalio na dolasku u Josipovac.

Prilikom ručka , skupu se priključio i saborski zastupnik Vlatko Kopić te se zadržao u društvu svećenika Valenta i Tomislava. Nakon kulturno umjetničkog programa, predsjednik KUD-a predao je načelniku Općine Vinica sliku s motivom župne crkve u Josipovcu te je ugodno iznenađen načelnik zahvalio na programu , srdačnom dočeku, ručku i poklonu te pozvao Josipovčane u posjet Vinici za što je zadužio župnika Tomislava.

Nakon pozdrava sa gostoljubivim domaćinima, Viničanci su napustili prelijepu Slavoniju i uputili se u svoj kraj.

-Ovaj pohod odnosno hodočašće organizirali su Općina Vinica , UDVDR-a Klub Vinica,  Košarkaški klub Vinica u spomen na žrtvu kako Mladena tako i svih njegovih suboraca i svih hrvatskih branitelja te svih vukovarskih žrtava. Velika zahvala i majci Ankici Kasun kojoj je u ovom , kao i svim dosadašnjim hodočašćima sigurno bilo najteže, izjavio je po povratku načelnik Marijan Kostanjevac.