Jubilarno 10. MARTINJE - krštenje mošta u Vinici

Napisala on Pet, 04/11/2016 - 09:11,

         U Vinici, poznatoj po brojnim vinogradima i kvalitetnim vinima, uobičajeno se obilježavaju blagdani povezani sa vinogradarstvom i vinarstvom. U cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja vezanih uz obilježavanje najdražeg blagdana svih vinogradara – svetog Martina, u subotu , 12. studenog 2016. godine već 10. put se pod okriljem Općine Vinica   organizira manifestacija „Martinje – krštenje mošta u Vinici“.        

U organizaciju Martinja uključene su kao i ranijih godina sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna, a svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Udruga vinogradara „Vinea“ pobrinuti će se da svi posjetitelji imaju dovoljne količine mošta i vina, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna preuzeli su obvezu   pečenja kestena za sve prisutne dok su se za dovoljne količine kestena pobrinuli djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem - obiljem orehnjača, makovnjača, zlevki, klipića, kiflica i ostalih domaćih kolača. Članovi nogometnog kluba „Vinica“ , košarkaškog kluba „Vinica“ “ i ove će se godine iskazati u pripremanju kotlovine, a članovi Udruge za šport i rekreaciju „Kapla“ pripremaju posebno iznenađenje – „krumpir v lončeku“. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica preuzeli su obvezu pripreme graha sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju fiš paprikaša , a lovci iz Lovačke udruge „Opeka“ zaduženi su za gulaš.

Za ne manje važan i  odgovoran posao „krštenja mošta u vino“ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD –a Vinica te  članice ŽVS „Leluja

       Tijekom programa biti će organizirana prigodna prodaja rukotvorina koje će izložiti članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“, djeca iz Dječjeg vrtića „Sreća“ te učenici - članovi školske zadruge „Vrčeki“.