Još jedna uspješna Smotra folklora Vinička jesen

Napisala on Pon, 31/10/2016 - 07:10,

         Dvorana u zgradi Općine Vinica bila je ove subote premala da primi sve posjetitelje već tradicionalne Međunarodne smotre folklora „Vinička jesen“ . I ovogodišnja smotra održana je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Vinica , a u suradnji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica.     Smotru je prigodnim riječima proglasio otvorenom načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. U svom kratkom obraćanju načelnik je naglasio značajan doprinos ovakovih priredbi koje okupljaju sve samozatajne čuvare neprocjenjivog kulturnog i narodnog blaga. Kako je rekao, naša se Hrvatska doista može ponositi obiljem i raznolikošću narodnih običaja, pijesama i plesova, a maksimalna je obaveza i zadaća svih u „politici“ , a ne samo općina, podržati sve koji  volonterski čine maksimalne napore da otrgnu zaboravu našu domaću riječ i bogatu tradiciju.

     Dvoranu su za ovu priliku posebno lijepo ukrasili učenici Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Vinice, s kojom KUD Vinica njeguje poslovično dobru suradnju. Na ulazu u dvoranu sve sudionike i goste kolačima i „domaćom kapljicom“ dočekale su članice veziljske sekcije „Fijolica“ koja djeluje u sklopu KUD-a Vinica, a tom su prilikom izložile i svoje radove . Program Smotre otvorili su domaćini – KUD „Vinica“ sa koreografijom „Lenčika“, a u nastavku su nastupili mali folkloraši i tamburaši Osnovne škole Vinica koje s velikim entuzijazmom vode učiteljice Snježana Gašparić i Gordana Kos Kolar. Svoje izvorne koreografije u ovogodišnjoj „Viničkoj jeseni“ predstavili su FSKD „ Obrež“ iz Obreža iz susjedne Slovenije, KUD „Ježek“ iz Beretinca, KUD „Dragalić“ iz Dragalića (Brodsko –posavska županija), HKUD „Perušić“ iz Perušića (Ličko –senjska županija te KUD „LAZ“ iz Laza u Krapinsko-zagorskoj županiji. Posljednje  su se viničkoj publici predstavile članice  ženskog vokalnog sastava „LELUJA“ koji djeluje kao sekcija KUD - a Vinica i ponovo oduševile prisutne svojim vokalnim izvedbama. Vinička publika gromoglasnim   je i zasluženim pljeskom nagradila nastup svakog kulturno- umjetničkog društva. Na Viničkoj su jeseni bili i gosti iz Trachtenverein Murtaler iz Pernegga u Austriji.

     KUD Vinica  svakom je izvoditelju uručio zasluženo priznanje, a posebno zahvaljuje načelniku Općine i svima koji su na bilo koji način –donacijom novca , kolačima, vinom i sl. pomogli održavanje ovogodišnje Smotre folklora. Druženje svih okupljenih sudionika nastavljeno je uz pjesmu i ples u vatrogasnom domu u Vinici još do kasno u noć.