Otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku

Napisala on Pet, 21/10/2016 - 08:10,

U prisustvu mnogobrojnih mještana Općine Vinica te njihovih gostiju i uzvanika među kojima su bili Miroslav i Stjepan Tuđman, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, jučer je pred Pastoralnim centrom  otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu, prvi u ovom dijelu Hrvatske. Spomenik je djelo kipara Slavka Bunića, u Vinici već poznatog kao autora spomenika blaženom Alojziju Stepincu u Pešćenici Viničkoj.

Prečasni Valent Posavec, vinički župnik, kao inicijator postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku između ostalog je u svom prigodnom govoru rekao : Ovo je povijesni događaj. Dr. Franjo Tuđman tvorac je moderne Hrvatske i spomenik njemu u čast odlučili smo postaviti povodom 25. godišnjice nezavisne Hrvatske kako bi se na dostojan način obilježila ova važna obljetnica. Franjo Tuđman ostvario je tisućljetni san Hrvata za vlastitom državom, a ovaj kip je trajna zahvalnost našega kraja .

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je naglasio kako nismo imali većeg Hrvata od ponosnog i prkosnog Zagorca, dr Franje Tuđmana. - Danas se prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji su dali svoj život za Domovinu, a među njima su i hrvatski vitez Mladen Kasun i ročnik Dario Gašparić. Danas nam više nego ikada treba jedinstvo, uvažavanje, poštovanje i ljubav prema domovini . Neka ovaj spomenik bude podsjetnik, da ono što je želio Franjo Tuđman ne bude samo san, već i java, naglasio je načelnik Općine.

U ime obitelji Tuđman, ali također i kao osobni izaslanik predsjednika HDZ-a i premijera, gospodina Andreja Plenkovića, prisutnima se obratio gospodin Miroslav Tuđman , general i saborski zastupnik. – Ovaj spomenik simbol je i svih hrvatskih branitelja i svih koji su se žrtvovali za hrvatsku samostalnost, ali isto tako je podsjetnik za mlade naraštaje, kako živjeti i brinuti za svoju domovinu. Ponosan sam što sam danas ovdje, naglasio je između ostalog.

Saborski zastupnik gospodin Anđelko Stričak podsjetio je u svom obraćanju kako je u Vinici osnovan prvi centar za obuku iz kojeg je izrasla 5. bojna Tigrovi, koja je kasnije prerasla u 7. gardijsku brigadu Puma, a spomenuo je i 104. brigadu, postrojbu specijalne policije „Rode“ te sve druge branitelje i policajce koji su se u Domovinskom ratu borili na ratištima od Vukovara do Dubrovnika.

U ime gospodina Tome Medveda, ministra hrvatskih branitelja , prisutnima se obratio i Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade „Puma“.

Blagoslovnu molitvu za prvog hrvatskog predsjednika te sve poginule branitelje potom je izrekao mons. Josip Mrzljak koji je na kraju molitve blagoslovio i sve prisutne.

Svečanosti su prisustvovali članovi braniteljskih udruga te članovi svih viničkih udruga, a u prigodnom programu sudjelovali su učenici Osnovne škole Vinica te Puhački orkestar Vinica.