Svečano obilježen Dan Općine

Napisala on Ned, 27/04/2014 - 21:04,

Na blagdan Sv.Marka ev., svog zaštitnika, Općina Vinica obilježava svoj dan, a ovogodišnje obilježavanje trajalo je gotovo dva tjedna. Jedan od najvažnijih događaja svakako je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je ove subote održana u prisustvu mnogobrojnih gostiju i uzvanika. Osim članova Općinskog vijeća Općine Vinica , načelnika Marijana Kostanjevca i njegove zamjenice Mirjane Jambriško, sjednicu su svojim dolaskom uveličali predsjednica Skupštine Varaždinske županije g-đa Dubravka Biberdžić i njen zamjenik g. Anđelko Stričak, ujedno i predsjednik ŽO HDZ-a, načelnici i predstavnici susjednih općina, direktori i predstavnici javnih, državnih i komunalnih poduzeća, prestavnici viničkih udruga i viničkih poduzetnika te ostali mnogobrojni gosti.

             Prisutne goste i uzvanike pozdravio je predsjednik Marijan Mihalić te svima zaželio dobrodošlicu u viničkoj sredini. U prigodnom je govoru naglasio kako je od prošlogodišnjeg konstituiranja Općinsko vijeće održalo 7 sjednica i usvojilo 37 odluka te kako mu je posebno drago što je Proračun Općine Vinica za ovu godinu usvojen jednoglasno, Također je naglasio da bi se sve odluke koje doprinose gospodarskom razvoju Općine te poboljašanju uvjeta života u Općini Vinica trebale usvajati koncenzusom. 

             Marijan Kostanjevac, načelnik Općine, u svom je govoru naglasio kako mu je žao što ne može reći da je Vinica u protekloj godini bila veliko gradilište, no unatoč krizi u Vinici se ipak i dalje radilo u skladu s mogućnostima, i nadalje je financiran rad svih udruga, isplaćivane su potpore i poticaji u skladu sa odlukama, ali bilo je i investicija kao npr. izgradnja solarne elektrane, izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih mreža, uređenje nerazvrstanih cesta , nastavak građevinskih radova na sanaciji kurije Patačić i sl. Jedna od najvećih investicija u prošlom je razdoblju bilo uređenje Ribnjaka odnosno retencije Vinica koju su financirale Hrvatske vode, rekao je načelnik te naglasio da Općina Vinica u ovom trenutku ima projekata vrijednosti 150.000.000,00 kn za koje očekuje da će u nadležnim tijelima biti prepoznati te dobiti zeleno svijetlo.                 Prigodnim se riječima svim prisutnima obratila predsjednica Skupštine Varaždinske županije g-đa Dubravka Biberdžić naglasivši kako iz svega što je čula i vidjela može zaključiti da Vinica doista ima potencijala te kako će Varaždinska županija pomoći u realizacviji općinskih projekata.

              Svečana je sjednica popraćena prikladnim programom u kom su sudjelovali školski zbor OŠ Vinica kojeg već niz godina iz uspijeha u uspijeh vodi prof. Gordana Kos Kolar, mali recitatori pod vodstvom učiteljice Ružice Štimac te mali folkoraši koje uvježbava ućiteljica Snježana Gašparić, uz tamburašku pratnju malih tamburaša koje također vodi prof. Gordana Kos Kolar. Posebno ugodno iznenađenje pripremile su članice ženske vokalne skupine „Leluja“ koja je počela djelovati prije mjesec dana kao jedna od sekcija KUD-a Vinica, koju vodi Nevenka Pajtlar. Leluja je stari vinički naziv za peruniku, koja je proglašenu hrvatskim nacionalnim cvijetom, a vinička „Leluja“ prisutne je oduševila i ostavila gotovo bez daha svojim izvedbama „Pod tvojim prozorom“, „ Hvali gospodina“ i „Agnus Dei“. Nadalje, u programu su sudjelovali Andreja (flauta) i Neven Boltek (čembalo), već dobro poznati viničkoj, ali i široj publici, a koji su zahvaljujući svojoj glazbenoj nadarenosti dobitnici već niza hrvatskih i međunarodnih priznanja .

            Općinskom odlukom na temelju prijava studenata prikupljenih u javnom natječaju, godišnje se na svečanoj sjednici za dan Općine Vinica dodjeljuju tri novčane najboljim studentima (uvjet za prijavu je prosjek ocjena svih godina studija viši od 4,49!). Tako su na ovogodišnjoj sjednici novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn svaka uručene studenticama: Nikolini Ivačić, Maji Kovačić i Katarini Šipek, no kako je 5 prijavljenih studentica zadovoljilo visoke kriterije za nagradu, za još dvije nagrade pobrinuli su se vinički poduzetnici, pa je dr stom. Marko Galeković, predstavnik „Poliklinike Galeković“ uručio nagradu studentici Nikolini Lazar, a g. Božidra Šipek, osnivač i direktor poduzeća „TOMO“ d.o.o. osigurao je i uručio nagradu studentici Mihaeli Kukec.

Obilježavanje dana Općine nastavljeno je i u nedjelju kad je tijekom jutra na ŠRC Ribnjak održan 9. Kup Općine Vinica u športskom ribolovu. U poslijepodnevnim je satima u Donjem Vratnu održana javna vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovala sva tri mjesna vatrogasna društva, a Dani Općine završili su, kako je načelnik slikovito rekao „Točkom na i“ odnosno koncertom Varaždinskog dječjeg zbora „Štigleci“. „Štigleci“ su napunili viničku dvoranu te publiku oduševili kako pjesmicama tako i scenskim nastupom.