Otvorena Izložba vina "VINEA 2016"

Napisala on Ned, 06/03/2016 - 20:03,

Nakon dvomjesečne pripreme  u subotu je u zgradi Općine Vinica  u  prisustvu velikog broja gostiju i uzvanika  među kojima su bili potpredsjednik  Sabora Robert Podolnjak, saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Predrag Štromar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Marijan Mihalić, načelnik Općine Marijan Kostanjevac, župnik Valent Posavec, ravneteljica SŠ „Arboretum Opeka“  Rajka Tršinski , ravnatelj OŠ Vinica Nenad Mesek, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora i brojni vinogradari, otvorena Izložba vina „VINEA 2016“. Vinogradari udruženi u Udrugu „Vinea“  i ovu su izložbu organizirali u suradnji sa Općinom Vinica , a pod visokim pokroviteljstvom  Ministarstva poduzetništva i obrta  te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Sve prisutne su na početku svečanosti  otvaranja pozdravili  Stjepan Kovačić, presjednik Udruge te Zvonko Rožmarić, predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe.

Za izložbu je bilo  zaprimljeno 305 uzoraka vina proizvođača iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije te susjedne Slovenije, a prvi put su članovi Ocjenjivačkog suda predvođeni Marijom Kuščar uzorke ocjenjivali po međunarodnoj  metodi 100 bodova.

Ocjenjivački je sud za 33 uzorka dodijelio zlatno priznanje, 95 uzoraka dobilo je srebrno priznanje, 104 uzorka brončano priznanje, za 35 uzoraka dodijeljeno je samo priznanje, dok je 38 uzoraka vina bilo eliminirano.

Predsjednica Ocjenjivačkog suda istaknula je  da je prošla vinogradarska godina obećavala jako puno jer je grožđe bilo zdravo, šećeri su bili  dobri i visoki, dok su kiseline kod pojedinih sorata, posebno graševine, bile niske.

- Smatralo se da neće biti puno brige oko vina i da će biti kvalitetna. Međutim, ocjenjivana vina - izuzev onih koji su dobili zlatna i srebrna priznanja - nisu pokazala kvalitetu koja se očekivala te je bilo puno grešaka u samoj fermentaciji i vinifikaciji nakon fermentacije.  

Istovremeno,  bilo  je krasnih vina, a  najviše su se istakla vina sorte traminac, od 7 uzoraka čak šest je dobilo zlato, što je rijetkost. Doista smo bili iznenađeni ljepotom okusa i mirisa, praktički su blistali. Od sorti najzastupljenijih na ovom području isticao se rajnski rizling, dok se s miješanim vinima baš ne možemo pohvaliti, jer je bilo malo zlata, ali su dodijeljena srebra i bronce, što je također vrijednost. Sorte graševine, žutog muškata i sauvignona ove godine nisu pokazale sortne karakteristike i zato nije bilo dodijeljeno puno zlatnih odličja  – napomenula je Marija Kuščar.   

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac  u svom je obraćanju naglasio da se ovogodišnja izložba odvija u znaku velikog jubileja: 130. godišnjice postojanja viničke općinske uprave.

- Početak seže u davnu 1886. godinu, traje kroz nekoliko prekida sve do ove godine, s čime se  ponosimo. Ime Vinea potječe iz rimskog doba, mjesto je velike povijesne i kulturne tradicije, mjesto dobrih i vrijednih ljudi te najboljih vina. Uvijek s ponosom ističem da je ova izložba mladih vina naš vinički brand, što potvrđuje i kontinuiranost održavanja ove prestižne manifestacije – istaknuo je načelnik.

Naveo je da i ovogodišnja izložba s velikim brojem zaprimljenih uzoraka potvrđuje visoko mjesto među izložbama ovakve vrste u Varaždinskoj županiji te kako su dodijeljena odličja najveće  priznanje vinogradarima za njihov mukotrpan rad na ovim  lijepim  bregima, strmima i teškim za obradu. Podsjetio je da su se najbolja vinička vina pila i na bečkom dvoru, najviše zahvaljujući grofovima Bombelles i ostaloj viničkoj vlasteli, koja su u tom kraju zasadila najkvalitetnije sorte vina. Načelnik je također naglasio kako će Općina Vinica će i dalje subvencionirati i poticati vinogradarstvo i voćarstvo te tako bar malo pomoći našim proizvođačima, od subvencija za okrupnjavanje zemljišta, preko subvencija za podizanje novih vinograda i voćnjaka, pa do subvencija za osiguranje od tuče i ostalih nepogoda.  

Pozdravnim  govorom svima prisutnima obratili su se župan Predrag Štromar,  saborski zastupnik Anđelko Stričak te  potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak. Svi prisutni uzvanici na kraju su ispijanjem zdravice otvorili ovogodišnju izložbu .

U svečanom dijelu nastupile su članice ŽVS „Leluja“ iz Vinice te učenici Osnovne škole okupljeni u recitatorskoj te pjevačkoj grupi, a posebno je potrebno istaknuti prigodne štandove s rukotvorinama koje su postavile članice  veziljske sekcije KUD-a Vinica „Fijolice“, te učeničke zadruge  OŠ Vinica i SŠ Arboretum Vinica.

Nakon službenog otvaranja  okupljeni  vinogradari su do kasno u noć   uživali u  nagrađenim  vinima.