15. "Vinička jesen"

Napisala on Pet, 13/11/2015 - 07:11,

Pod pokroviteljstvom Općine Vinica,  Kulturno umjetničko društvo „Vinica“ ove će godine organizirati 15. Međunarodnu smotru folklora „Vinička jesen“. I na ovogodišnjoj će smotri nastupiti značajan broj kulturno - umjetničkih društava iz cijele regije. Svoj dolazak najavili su Folklorni sastav „Slnečnica-Sunečnik“ (Gajary, Slovačka) , Folklorni sastav KD „Obrež“ (Obrež, Slovenija), Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo“Vladimir Nazor“ (Sombor, AP Vojvodina), Kulturno prosvjetno društvo „Seljačka sloga“ ( Đelekovec, Koprivničko-križevačka županija), Kulturno društvo „Češka beseda“ (Veliki i Mali Zdenci, Bjelovarsko-bilogorska županija) , Kulturno umjetničko društvo „Bribir“ (Bribir, Primorsko-goranska županija) i  Kulturno umjetničko društvo „Voća“ iz Donje Voće  iz naše županije.

Domaćine će ove godine predstavljati Ženski vokalni sastav „Leluja“ koji djeluje u sastavu KUD Vinica, a posebno će biti zanimljiv nastup Folklorne sekcije OŠ Vinica i mlađe skupine FS „Slnečnica-Sunečnik“ koji će zajedno izvesti splet poznatih hrvatskih te slovačkih plesova.

Međunarodna smotra folklora „Vinička jesen“ održati će se u subotu 21.studenog 2015.godine s početkom u 17,00 sati, a program će se odvijati u dvorani u zgradi Općine Vinica. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da dođu i uživaju u bogatstvu i raznolikosti pjesama i krajeva naše regije.

Obzirom na višegodišnju tradiciju, osim obogaćivanja kulturnim sadržajima , održavanje Smotre svakako doprinosi njegovanju i očuvanju kulturne i narodne baštine   naše domovine. Važno je naglasiti da je jedan od važnijih ciljeva zainteresirati mlade naraštaje za narodno stvaralaštvo i tradiciju te ih uključiti u rad KUD- a kako bi zajedničkim naporima   oteli od zaborava bogatstvo naših narodnih običaja i nastavili aktivnosti vezane uz očuvanje starih običaja, plesova i pjesama te pri tom organizirano i kvalitetno provodili slobodno vrijeme.