Mještani Vinice 9. put u Jarmini

Napisala on Ned, 08/11/2015 - 19:11,

Dana 7. studenog 2015.g., mještani Općine Vinica po 9. su put odali počast pripadniku postrojbe specijalne policije PU Varaždinske, poginulom hrvatskom vitezu i svojem sumještaninu Mladenu Kasun. Kod spomen obilježja u Jarmini, cvijeće su najprije položili i zapalili svijeće majka Ankica i članovi Mladenove obitelji, zatim članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – Klub Vinica, njegovi prijatelji iz Košarkaškog kluba Vinica, predstavnici Udruge specijalne policije, Općine Jarmina i Vukovarsko srijemske županije kao domaćini   te načelnik Općine Marijan Kostanjevac i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Marijan Mihalić u ime svih viničkih žitelja .

Prisutnima se tom prigodom obratio načelnik Općine Jarmina, gospodin Andrija Draganić, koji je u svoje ime i u ime svojih sumještana izrekao riječi zahvale Mladenovoj majci te iskazao zahvalnosti Mladenu koji je u obrani Domovine i njihovog slavonskog kraja, dao najveću moguću žrtvu, svoj život.

Zahvalio je i Mladenovim suborcima koji redovito svake godine, već devet godina uzastopce dolaze odati počast svojem prijatelju i suborcu, kao i mještanima Općine Vinica koji ih svake godine, u velikom broju u tome podržavaju.

Ispred Udruge specijalne policije Jarmina, prisutnima se obratio i gospodin Stjepan Culej i sam sudionik Domovinskog rata, koji je također naglasio veliki doprinos kako Mladena tako i ostalih njegovih suboraca koji su živote izgubili braneći svoju Domovinu, daleko od svojih domova, na slavonskoj bojišnici.

Gospodin Vjekoslav Štrlek, sudionik Domovinskog rata i Mladenov suborac, također pripadnik specijalne policije koji je upravo na dan pogibije Mladena teško ranjen, u svojem je kratkom obraćanju prisutnima naglasio, kako Mladenovo ime trebaju zapamtiti, ali i znati čuvati i mladi naraštaji.

Načelnik Općine Vinica, gospodin Marijan Kostanjevac u svojem obraćanju zahvalio je svima prisutnima što s posebnim pijetetom, svake godine u ovako velikom broju doprinose nastojanju da se Mladenovo ime, kao ni njegova žrtva ne zaborave. Na Mladenovoj žrtvi gospodin načelnik je zahvalio njegovoj majci i obitelji, kao i svima koji su svojim prisustvom   doprinjeli da se njegova žrtva ne zaboravi te ujedno naglasio kako bi učitelji naše Osnovne škole trebali obavezno dolaziti u Jarminu i Vukovar kao i u sva ostala mjesta gdje su naši Hrvati teško stradali i bili prognani , a ne da se i dalje odlazi u Kumrovec.

Nakon molitve koju je predvodio mjesni župnik velečasni Ivan Bešlić kod spomen obilježja Mladenu i njegovim suborcima, svijeće su zapalili i prisutni mještani Općine Vinica.

U spomen na poginule hrvatske branitelje predstavnici Općine Vinica i predstavnici UDVDR-a – Klub Vinica, položili su cvijeće i zapalili svijeće i kod spomen obilježja na vukovarskom groblju.

Svoje gostoprimstvo i ovaj su put nesebično iskazali mještani Jarmine, i sami većim dijelom rodom iz ovih naših zagorskih krajeva iz kojih su njihovi preci otišli u Slavoniju u potrazi za boljim uvjetima života.

Načelnik gospodin Kostanjevac, u svoje osobno ime i u ime svih mještana Općine Vinica, zahvalio je na gostoprimstvu te je načelnika Općine Jarmina i njegove sumještane pozvao na susret u Zagorju, odnosno u Općini Vinica.