MARTINJE - KRŠTENJE MOŠTA U VINICI

Napisala on Pet, 06/11/2015 - 09:11,

Vinica je prepoznatljiva po brojnim vinogradima i kvalitetnim vinima pa se uobičajeno na ovom području obilježava više blagdana povezanih sa vinogradarstvom i vinarstvom. U cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja vezanih uz obilježavanje najdražeg blagdana svih vinogradara – svetog Martina, u subotu , 14. studenog 2015. godine već 9. put se pod okriljem Općine Vinica   organizira manifestacija „Martinje – krštenje mošta u Vinici“.        

     Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna, od kojih će se svaka predstaviti svojom ponudom. Udruga vinogradara „Vinea“ pobrinuti će se da svi posjetitelji imaju dovoljne količine mošta i vina, članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna preuzeli su obvezu   pečenja kestena za sve prisutne dok su se za dovoljne količine kestena pobrinuli djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem - obiljem orehnjača, makovnjača, zlevki, klipića, kiflica i ostalih domaćih kolača. Članovi nogometnog kluba „Vinica“ , košarkaškog kluba „Vinica“ “ i ove će se godine iskazati u pripremanju kotlovine, a članovi malonogometnog kluba „Kapla“ pripremaju posebno iznenađenje – „krumpir v lončeku“. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica preuzeli su obvezu pripreme graha sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica okušati će se u pripremanju fiš paprikaša , a lovci iz Lovačke udruge „Opeka“ zaduženi su za lovačke specijalitete.      

       Tijekom programa biti će organizirana prigodna prodaja rukotvorina koje će izložiti članice ove godine osnovane veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“, djeca iz Dječjeg vrtića „Sreća“ te učenici - članovi školske zadruge „Vrčeki“.  

       Iako godina nije bila dobra za pčelare, vinički pčelari će prisutnima ponuditi med, rakiju od meda i medenjake.

     Za odgovoran posao „krštenja mošta u vino“ i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD –a Vinica te  članice ŽVS „Leluja“ .

       Stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da u subotu, 14. studenog, svakako dođu u Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi. Program će se odvijati od 14,30 sati u dvorani te oko zgrade Općine Vinica.