Palača Herzer - održano predavanje o povijesti Vinice

Napisala on Čet, 06/03/2014 - 11:03,

U palači Herzer prošlog je tjedna u sklopu programa Srijeda u muzeju, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Anđelko Koščak održao predavanje o povijesti Vinice, govoreći o njenom gospodarskom , kulturnom, školskom i crkvenom životu kroz stoljeća. Predavanje koje je bilo izuzetno dobro posjećeno, oduševilo je sve prisutne i doista zaslužuje svaku pohvalu. Svoj osvrt na predavanje i zahvalu predavaču te uredniku Varaždinskog tjednika, u kojem je objevljen prilog o predavanju, uputio je načelnik Marijan Kostanjevac

„Poštovani gospodine uredniče,

molim da objavite ovaj moj osvrt i zahvalu na predavanje održano 26. veljače ove godine na temu: Povijest Vinice i njezinog značaja u društvenom i crkvenom životu sjeverozapadne Hrvatske. Bilo je predivno te večeri u punoj dvorani palače Hercer slušajući predavača vlč. Anđelka Koščak koji je obradio i pripremio ovu zanimljivu temu. Povijest i značaj Vinice kao perjanice u svakom pogledu kako općine, regije, ali i šire sigurno nije moguće ispričati brzo i na samo jednom predavanju. Lijepo je bilo slušati o najzaslužnijim osobama koje su uvelike pomogle razvoju Vinice i viničkog kraja, promovirajući Vinicu diljem Lijepe naše i svijeta, zatim o bogatoj povijesti, a koju ne treba izmišljati i prepuštati maštanju i maštarijama, nego o njoj doista treba javno govoriti i još je više prezentirati. Vlč. Anđelko kao autor nedavno objavljene monografije o Vinici i viničkoj župi uvodno je rekao kako je nemoguće ulaziti u dublje analize i pojedinosti, već je kroz predavanje samo kronološki prošao i obuhvatio sve najvažnije i najznačajnije, jer kako je i on sam rekao da to veliko bogatstvo koje vinica ima, je zaista neprocjenjivo i nezaobilazno.

Upravo zato želim ovim putem zahvaliti svima Vama koji ste bili gosti, vjerni i strpljivi slušatelji tribine, ravnatelju i osoblju muzeja, a najviše svakako vlč. Anđelku Koščaku koji je, kako je rekao, u zadnjih desetak godina prikupljajući građu po arhivima od Zagreba do Beča, Vinicu posebno zavolio.

Načelnik Općine

Marijan Kostanjevac